Merkschoenen kleding

Waar komt de halsketting eigenlijk vandaan?

Geplaatst op

De geschiedenis van de halsketting gaat terug tot de oudheid, toen de mens voor het eerst metaal begon te bewerken. Het eerste gebruik van kettingen was waarschijnlijk als een manier om deuren en poorten te vergrendelen, maar al snel begonnen mensen kettingen te gebruiken als sieraden en voor religieuze en spirituele doeleinden. Lees meer over de geschiedenis van de ketting in deze blog. 

Zeer vroege kettingen uit Egypte

Een van de vroegste bekende kettingen dateert uit het oude Egypte, waar ze werden gebruikt als decoratieve halskettingen en ook werden begraven met de doden om hen te beschermen in het hiernamaals. De oude Romeinen gebruikten kettingen als een symbool van macht en status, en kettingen werden ook gebruikt als decoratie voor kleding en gewaden.

Middeleeuwse kettingen

Tijdens de middeleeuwen werd de ketting veel gebruikt als onderdeel van wapenrustingen. Kettingpantser, gemaakt van kleine metalen ringen die aan elkaar waren bevestigd, bood bescherming tegen zwaarden en pijlen. Deze vorm van pantser was veel lichter en flexibeler dan volledige metalen bepantsering, en werd daarom vaak gebruikt door boogschutters en ruiters.

Ketting in de moderne tijd 

In de 18e en 19e eeuw werden kettingen steeds vaker gebruikt in de industrie, vooral in de scheepvaart. Kettingschakels werden gebruikt om ankers en touwen aan elkaar te bevestigen, waardoor de schepen veilig op hun plaats bleven liggen in stormachtige zeeën.

De industriële revolutie bracht verdere verbeteringen aan de kettingproductie. De komst van de stoommachine en andere machines stelde fabrikanten in staat om grotere en sterkere kettingen te produceren voor gebruik in de mijnbouw en de bouw.

Mode wordt bepalend

In de 20e eeuw werd de ketting steeds meer gebruikt als sieraden en modeaccessoires. Moderne kettingen zijn verkrijgbaar in een breed scala aan stijlen, materialen en lengtes, waaronder gouden en zilveren kettingen, parelkettingen, kralenkettingen en statementkettingen. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer juweliers die een gepersonaliseerde ketting aanbieden. Dan heb je direct een uniek sieraad voor je outfit. 

 

Je ziet dat de geschiedenis van de ketting allerlei uitlopers kent. Maar in de basis is het een object waar mensen op een beeldende wijze mee kunnen communiceren. 

 

Gerelateerde berichten

Over ons

Wil je graag gave merkschoenen? We nemen dit en meer over kledingstijl graag met je door.

Contactgegevens

Via info @ merkschoenen-kleding..nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden